Delen via sociale media

Staat jouw paard aan de beenhulpen?

Gepost 28/04/2015

De komende weken wil ik een aantal hardnekkige gewoontes uit de paardenwereld benoemen en mijn visie daarop geven.

Vandaag een hele belangrijke, staat jouw paard aan de beenhulpen?

Vroeger op de manege leerde je elke pas aandrijven. Maar hoe is dat voor het paard?

Het aandrijven elke pas is de perfecte manier om je paard te desensibiliseren. Te wat? Nou te desensibiliseren, dat betekent dat je het paard ongevoelig maakt, in dit geval voor je beenhulp. Je leert het paard letterlijk om niet te reageren op je beenhulp. Vaak geeft dit veel frustratie voor de ruiter die hardere hulpen gaat geven, of zelfs de sporen uit de kast trekt. Alles om een flegmatiek paard weer aan het lopen te krijgen. Zich er niet bewust van dat ze zelf de oorzaak zijn.

Been geven hoort enkel te gebeuren op het moment dat je iets van het paard wilt. Wil je versnellen? dan leg je je kuit aan, geef lichte druk en kijkt of het paard reageert, zo niet? Geef iets meer been en desnoods een KLEIN tikje met de zweep achter je been. Zorg daarbij wel dat het paard voldoende ruimte heeft aan de voorkant om ook daadwerkelijk vooruit te gaan. Gaat hij voorwaarts dan haal je gelijk alle druk eraf, braaf paard.

Gaat je paard te hard vooruit? Neem het dan nooit gelijk terug, hij reageert immers op je beenhulp. Je kunt dan hooguit stellen dat je beenhulp kleiner mag, maar neem nooit de voorwaartse drang weg, hij reageert!. Bij het geven van been wil je dat het paard gaat versnellen of verruimen, het beste moment om dit te doen is als het binnen achterbeen van de grond komt, dat is immers het moment dat het been naar voren kan grijpen. Het komt ook voor dat ruiters het been geven in draf verbinden aan het lichtrijden, maar ook hierbij krijg je veel onbalans bij zowel ruiter als paard. Het aandrijven moet altijd een doel hebben, dit kan zowel zijwaarts als voorwaarts zijn.

Wees altijd zorgvuldig met je beenhulpen, check of je reactie krijgt en beloon je paard gelijk door de druk weg te nemen.

Een andere reden waarom een paard flegmatiek kan zijn is de scheefheid, maar daarover later meer.