Delen via sociale media

Waar ligt jouw grens?

Gepost 13/01/2015

Heb je dat ook wel eens? Dat je vol goede moed aan een nieuwe uitdaging met je paard begint, soms op eigen initiatief, soms met hulp van iemand anders en dat je na afloop toch met een rotgevoel achterblijft? 

                        

Misschien heb je het na een les van een nieuwe instructeur die je verder pusht dan de vorige instructeur.

Of je doet mee aan een training op stal waarbij er toch meer gevraagd wordt dan jij en je paard aankunnen. En die buitenrit met hele harde wind waarbij jullie bijna in de sloot belanden. Zomaar een paar voorbeelden van situaties die veel mensen bekend in de oren klinkt. 

Je neemt je nog zo voor om alleen dingen te doen die jullie beiden aankunnen maar door druk van buitenaf of druk die je jezelf oplegt ga je over onzichtbare grenzen heen. 

Waar leg je voor jezelf de grens? En nog belangrijker hoe kun je deze grens bewaken? Hoe kun je voorkomen dat je je in het heetst van de strijd toch laat verleiden om over je grens heen te stappen? En soms is het niet eens verleiden maar word je gewoon keihard erover heen geschreeuwd. 

 

- Allereerst is het belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben waar jouw grens en die van je paard ligt. Als je dit voor jezelf op      voorhand bepaald hebt dan is het makkelijker om daarbij te blijven als je onder druk staat. Een beetje gezonde spanning is prima, maar bij     meer mag je dit echt uitspreken.

- Het is het belangrijk om goed naar je paard te blijven luisteren. Gedraagt hij zich anders dan normaal? Voel je meer spanning bij je         paard?  Zo ja, kun je dit af laten vloeien? Als dat niet meer lukt dan is het het slimste om even een time out te nemen. Laat je daarbij niet       leiden door wat de mensen om je heen zeggen maar luister naar je eigen gevoel. 

- De mensen langs de kant staan niet in jouw schoenen. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het welbevinden van jou en je paard. Het     is altijd moeilijk om de meningen van anderen naast je neer te leggen maar dit voorkomt dat jij met een vervelend gevoel blijft zitten.

-Stoppen is geen opgeven! Als jij of je paard zich niet prettig voelen bij een situatie dan kun je altijd stoppen. Misschien tijdelijk tot jullie er     weer tegen kunnen, maar het kan ook zijn dat jullie er helemaal niet achter staan. Kijk dan naar de grens die je op voorhand gesteld hebt en     bepaal dan wat je gaat doen. Het kost soms meer doorzettingsvermogen om stop te zeggen dan om over je grens te gaan en vooral niemand tegen de haren te strijken.

En bedenk vooral dat het leuk moet zijn, een nieuwe uitdaging is er om de band tussen jou en je paard nog beter te maken en om jullie horizon te verbreden!