Delen via sociale media

Zou jij je veilig voelen in een wereld zonder grenzen en regels?

Gepost 02/05/2017


Deze vraag stelde ik aan een van mijn leerlingen die mij vertelde dat ze 'ruzie' met haar paard maakte. Het conflict begon toen ze op haar grenzen bleef staan waar ze normaal gewend was om toe te geven aan de wensen van haar paard. Ze hadden een behoorlijk meningsverschil, en uiteindelijk deed hij wat ze vroeg maar toch voelde ze zich er niet gerust op. Was het wel ok als ze haar grenzen zo duidelijk neerzette? Moest haar paard dan klakkeloos doen wat ze vroeg of mocht ze ook ruimte open laten voor inbreng van het paard?
Het stellen van grenzen staat niet gelijk aan het eisen van je paard dat hij alles doet wat je vraagt zonder weerwoord. Maar het stellen van grenzen geeft wel een veilig kader aan waarbinnen je samen met je paard kunt zoeken naar welke vorm van samenwerking voor jullie werkt.
Een paard is een kuddedier wat inhoudt dat het van zijn veiligheid afhankelijk is van zijn kudde. Hij is een expert in het lezen van zijn omgeving en de energie van de mensen en dieren om zich heen. Hij zal steeds testen of wij in staat zijn om de grenzen die wij stellen te kunnen handhaven. Hou eens voor jezelf bij hoe vaak je voor je eigen paard achteruit stapt, hoe vaak je paard jou aan de kant zet of in het ergste geval zelfs over je heen loopt. En probeer dan eens vol vertrouwen tegen je paard te zeggen, ik sta HIER en ik ga niet voor je aan de kant. Je kunt je paard zelfs steeds uit je ruimte zetten. Binnen korte tijd leert je paard dat jij iemand bent om rekening mee te houden, dat je wel meebeweegt, maar toch stevig genoeg bent om weerstand te bieden aan zijn geduw en getrek. En dat is voor een paard heel erg fijn, dat geeft hem zekerheid dat je stabiel genoeg bent om leiding te geven en van daaruit is het mogelijk om samen aan het leren te gaan.

Wil je meer leren? Neem contact op en dan gaan we aan de slag.